17:30 - 30. desember 2016

Årets beste bilder 2016

Fotografiske høydepunkter fra Morgenbladets fotografer.

Mejd og Susa med barna Ibrahim (11), Seyna (10) og Fatima (7) som hadde bodd tyve dager rett ved en overfylt flyktningleir nær den syriske grensen i Tyrkia. Fotografert av Gorm K. Gaare for reportasjen Syrerne stenges inne, publisert 19. februar.
Yahya Hassan fotografert i Århus av Christian Belgaux for reportasjen En kveld med Yahya Hassan, publisert 4. mars.
Jeg orker ikke å snakke med venner i Raqqa og Tyrkia, for da må jeg fortelle hvor fælt jeg har det, sier Ahmad (23). Han er en av de mange unge syriske mennene som venter på asylvedtak i Norge. Fotografert på Voss av Ellen Lande Gossner for De knuste drømmers reise, publisert 4. mars.
Danmarks politikere kutter milliarder til både forskning og høyere utdanning. Studentene ved Københavns Universitet svarer, ifølge invitasjonen, med «Et helt døgn med kreative workshops, taler, undervisning, foredrag, oplæg mv.!» På bildet: Luna Hurvig Møller og Freja Ekstrøm Nilou. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for Ulvetider på universitetet, publisert 11. mars.
En Norwich Puster fotografert av Ellen Lande Gossner for Due med lugg, 94 poeng, publisert 18. mars.
Kjartan Fløgstad fotografert av Ellen Lande Gossner for Stor, vennlig kriger, publisert 1. april.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fotografert av Christian Belgaux for Evig solskinn fra et mørklagt sinn, publisert 8. april.
Terje Tvedt, professor i geografi ved Universitetet i Bergen, fotografert av Ellen Lande Gossner for Halstarrig, jeg?, publisert 15. april.
I april i år var det 30 år siden historiens verste atomkraftverksulykke. Et forlatt hus i Sonen i Tsjernobyl fotografert av Christian Belgaux for Hjem, kjære Tsjernobyl, publisert 22. april.
Studenter ved Militærakademiet i Donetsk tenner sigaretter i en pause. Fotografert av Chris Nunn for Separatisme på bakkeplan, publisert 6. mai.
Forfatter Richard Ford fotografert hjemme i Maine i USA av Ellen Lande Gossner for Endelig hjemme, publisert 20. mai.
Kunstner Fredrik Værslev har fotografert solnedganger i flere år, i våres resulterte skissearbeidet i et 56 meter langt maleri som strakk seg over tre rom i Bergen Kunsthall. – Jeg ville prøve å male solnedgangen en-til-en, sa Værslev. Fotografert av Christian Belgaux for De nære ting, publisert i Morgenbladet Kunstkritikk 25. mai.
Leder i Fri – foreningen for kjønns- og seksuelt mangfold – Ingvild Endestad ba om ett minutts stillhet ved den amerikanske ambassaden på en markering etter skytingen på en nattklubb i Orlando. Etterpå: Gråt, trøst, omfavnelse. Her med Markus Brun Hustad, og Aksel Overskott. Fotografert av Margit Selsjord for Stolthet og sørgebånd, publisert 17. juni.
Motvillig rygg mot EU: Når alt ser ut til å kollapse, må man vise frem at man er europeer, sier Aaron Hazan, kledd i EU-farger under en demonstrasjon mot brexit på Trafalgar Square i slutten av juni. Fotografert av Christian Belgaux for «Alt kollapser rundt oss», publisert 1. juli.
Plagiatets anatomi: Tidligere Dagens Næringsliv-journalist Daniel Butenschøn fotografert med et røntgenapparat for Butenschøns fristelser, publisert 5. august.
Jan Grue fotografert av Christian Belgaux for Grues essay Dødens triumf, publisert 26. august.
Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo fotografert av Christian Belgaux for Morgenbladets store kåring av fantastiske formidlere, publisert 1. september.
Lotte Konow Lund fotografert av Ellen Lande Gossner for Å gjøre absolutt alt, publisert i Morgenbladet Kunstkritikk 20. september.
En generasjon som blir voksen i skyggen av landets blodige narkokrig: Mar Gutiérrez og moren har sin egen cannabisplante hjemme på kjøkkenet i Mexico by. Det illegale markedet vil de ikke ha noe med å gjøre. Foto av Christian Belgaux for Generasjon Mex, publisert 23. september.
Lars Erik Underthun og kjøkkensjef Vinay Tangen ved restauranten Feinschmecker fotografert av Ivar Kvaal for På topp i 25 år, publisert 23. september.
Jihadisten Mohyeldeen Mohammad fotografert av Eivind H. Natvig for - Jeg hater Norge. La meg dra, publisert 7. oktober.
Stein Torleif Bjella hjemme i Ål i Hallingdal. Fotografert av Eivind H. Natvig for Om skygge, solskinn og regnbueørretens tungsinn, publisert 7. oktober.
Forfatter Édouard Louis fotografert av Ellen Lande Gossner til Louis’ essay om Toni Morrisons forfatterskap «It’s not my fault», publisert 28. oktober.
Konseptkunstpioner Lawrence Weiner fotografert av Katinka Hustad for I begynnelsen var Lawrence Weiner, publisert 4. november.
Mikkel Dobloug fotografert av Katinka Hustad for Samtale i ulendt terreng, publisert 23. desember.

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse