Annonse
00:00 - 25. november 2016

Velgere i fri flyt

Donald Trumps seier og et overraskende primærvalg gjør det umulig å utelukke at Marine Le Pen blir fransk president.

Politisk mini-jordskjelv: François Fillion vant overraskende første runde i den tradisjonelle høyresidens valg på presidentkandidat. Søndag møtes Fillon og Alain Juppé til det avgjørende slaget om hvem som blir Republikanernes kandidat. Foto: Frederic Stevens/Getty Images
Annonse

De politiske analytikerne begynner å lære: Alt er mulig i politikken, også i Frankrike, hvor valg har dreid seg om å støtte venstre, høyre eller sentrum, mens en stadig større gruppe misfornøyde har rykket ut til ytre høyre og Nasjonal Front (FN). Der har partiet operert uten støttespillere, slik at det aldri har bikket over de 50 prosent som trengs til viktige maktposisjoner.

Den allmenne konklusjon blant franske analytikere har til nå vært at det vil heller ikke FNs leder Marine Le Pen gjøre ved presidentvalget om fem måneder. Hun kan få flest stemmer i første runde, men tape i den avgjørende omgangen.

– Ved å tro at det ikke er mulig, så blir det mulig. Vi må være forsiktige, sier Sylvain Brouard, forskningsleder ved Senter for politiske studier ved Sciences Po (Cevipof) i Paris. Vi snakker sammen i det Frankrike fordøyer et politisk mini-jordskjelv sist søndag: Da François Fillon fikk hele 44 prosent av stemmene i den tradisjonelle høyresidens valg på presidentkandidat. Han slo knock-out på sin tidligere sjef og eks-president Nicolas Sarkozy, og fikk hele 16 prosentpoeng større oppslutning enn forhåndsfavoritten Alain Juppé.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse