Annonse

Annonse

00:00 - 25. november 2016

Uregjerlige brexit

Statsminister Theresa May står overfor en armada av umulige valg, fem måneder etter brexit-avstemningen.

Alene, men sammen: Statsminister Theresa May får en tøff oppgave i å balansere nasjonal kontroll med en plukk-og-velg-tilnærming til EUs felles lovgivning. Foto: Lindsey Parnaby/Anadolu Agency/NTB Scanpix

Skulle man velge ett stikkord fra sommerens bitre folkeavstemning i Storbritannia, vil «kontroll» være en sterk kandidat. Kontroll over egne grenser, aller mest for å stagge uønsket innvandring; kontroll over egne lover, slik at politisk makt kan tilbakeføres til parlamentet i Westminster; kontroll over nasjonale finanser, slik at penger til Brussel i stedet kan gå til en sultefôret offentlig sektor.

Ganske nøyaktig fem måneder etter avstemningen er det fortsatt kontroll det dreier seg om. Det har forblitt et av statsminister Theresa Mays buzzwords når hun snakker om hva Storbritannia ønsker å oppnå utenfor EU. Men sett fra sidelinjen handler kontroll ikke lenger så mye om målsetningene ved brexit som hvem som skal ha en hånd på rattet underveis.

 

Statsministeren er omgitt av et kollegium med fundamentalt forskjellige strategier for veien ut av EU. På den ene siden har hun utenriksminister Boris Johnson, brexit-minister David Davis og minister for internasjonal handel, Liam Fox. På den andre siden har hun statsråden som tradisjonelt er den nest mektigste i regjeringen. Finansminister Philip Hammond befinner seg et helt annet sted enn Johnson, Davis og Fox. Mens de tre sistnevnte vil gjøre bruddet med EU raskt og kontant, maner Hammond til forsiktighet. Og der de tre har et avslappet forhold til de tekniske og juridiske aspektene ved brexit, er finansministeren orientert mot nettopp disse sidene.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse