Annonse
00:00 - 04. november 2016

Tyrkisk ­redefinering

Et gammelt kart er hentet frem fra glemselen, og fyrer opp under mistanker om at Erdogan har en plan.

Stor-Tyrkia: Kartet viser områdene den osmanske hæren holdt da fredsavtalen etter første verdenskrig ble undertegnet, inkluderer hele Kypros samt deler av Syria, Irak, Armenia og Nato-landene Hellas og Bulgaria.
Annonse

Da Europas land stilte klokken én time tilbake natt til 30. oktober, tikket viserne ufortrødent videre i Tyrkia. Fra og med denne høsten er sommertiden opphevet, landet vil for fremtiden dele tidssone med Moskva.

Nå har president Recep Tayyip Erdogan begynt å kritisere Lausanne-traktaten fra 1923, hvor grensene for dagens Tyrkia ble fastlagt. Han sier ikke eksplisitt at tapt territorium skal gjenvinnes, men gitt de stadig magrere utsiktene til en gjenfødelse av Syria, står geopolitiske rokkeringer på dagsordenen.

Et kart (se illustrasjon) som viser hvilke områder den osmanske hæren holdt da den signerte fredsavtalen med de allierte i 1918, er trykket i flere tyrkiske medier de siste ukene. Sett med tyrkiske øyne, har landet mistet områder de rettmessig burde beholdt. Nå raser krigen i hele det sørøstlige området, som inkluderer både Aleppo i Syria og Mosul og Kirkuk i Irak, og når kampene en dag tar slutt, kan det bli nye grensetrekninger.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse