Annonse

Annonse

00:00 - 04. november 2016

Tyrkisk ­redefinering

Et gammelt kart er hentet frem fra glemselen, og fyrer opp under mistanker om at Erdogan har en plan.

Stor-Tyrkia: Kartet viser områdene den osmanske hæren holdt da fredsavtalen etter første verdenskrig ble undertegnet, inkluderer hele Kypros samt deler av Syria, Irak, Armenia og Nato-landene Hellas og Bulgaria.

Da Europas land stilte klokken én time tilbake natt til 30. oktober, tikket viserne ufortrødent videre i Tyrkia. Fra og med denne høsten er sommertiden opphevet, landet vil for fremtiden dele tidssone med Moskva.

Nå har president Recep Tayyip Erdogan begynt å kritisere Lausanne-traktaten fra 1923, hvor grensene for dagens Tyrkia ble fastlagt. Han sier ikke eksplisitt at tapt territorium skal gjenvinnes, men gitt de stadig magrere utsiktene til en gjenfødelse av Syria, står geopolitiske rokkeringer på dagsordenen.

Et kart (se illustrasjon) som viser hvilke områder den osmanske hæren holdt da den signerte fredsavtalen med de allierte i 1918, er trykket i flere tyrkiske medier de siste ukene. Sett med tyrkiske øyne, har landet mistet områder de rettmessig burde beholdt. Nå raser krigen i hele det sørøstlige området, som inkluderer både Aleppo i Syria og Mosul og Kirkuk i Irak, og når kampene en dag tar slutt, kan det bli nye grensetrekninger.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Aktuelt