Annonse
00:00 - 18. november 2016

Presidentens ekstremt høyre hånd

Stephen Bannon har tjent penger på å spre konspirasjoner og høyrenasjonalistisk ideologi. Nå blir han sjefsstrategen i Det hvite hus.

Mektig: Stephen Bannon gjorde Breitbart News til Trumps Pravda, ifølge Ben Shapiro, som sluttet i Breitbart i protest mot Bannon tidligere i år. Bannon ble belønnet med toppjobben i Donald Trumps valgkamporganisasjon, og nå med jobben som sjefsstrateg i Det hvite hus. Her avbildet i Wisconsin under valgkampen 1. november.⇥Foto: Chip Somodevilla/Getty Images
Annonse

«Det rasistiske, fascistiske ekstreme høyre blir representert bare få skritt fra Det ovale kontor», tvitret John Weaver, rådgiver for Republikanernes presidentkandidat John McCain i 2008, etter at det ble kjent at Stephen Bannon blir sjefsstrateg i Det hvite hus når Donald Trump overtar verdens mektigste jobb 20. januar. På demokratisk side er kritikken mot Bannon-utnevnelsen massiv, mens republikanerne i Kongressen møtte utnevnelsen med taushet. Weaver er en av få åpent kritiske republikanere.

62 år gamle Bannon ble hentet inn som direktør for Trumps valgkamporganisasjon så sent som i august i år, samtidig med at Kellyanne Conway ble kampanjeleder. Hun har dermed samarbeidet tett med Bannon de siste månedene, og sier at han er en «briljant taktiker». Bannon kom fra jobben som styreleder og daglig leder i Breitbart News, et nettsted regnet som flaggskipet for den såkalte alt-right-bevegelsen, altså alternative right, den alternative høyresiden til høyre for hovedstrømmen i Det republikanske partiet.

Hva er alt-right? Hvem er Bannon? Vil han drive Trump og verden i fascistisk retning? Dan Cassino, statsviter og førsteamanuensis ved det private universitetet Fairleigh Dickinson i New Jersey, kan hjelpe med å rydde i et forvirrende landskap. Han har studert alt-right-bevegelsen i flere år, og underviser sine studenter i amerikansk politikk.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse