Annonse
00:00 - 18. november 2016

Mer som Norge

Skal Sverige bruke sin plass i FNs sikkerhetsråd til å bli mer som Norge?

Du gamla, du fredliga: Vil Sveriges utenriksminister, Margot Wallström, bidra til at Sverige igjen blir en internasjonal fredsmegler? Foto: ALLARD LASSE/Aftonbladet/NTB Scanpix
Annonse

- Sverige må komme tilbake på banen som internasjonal fredsmegler!

Oppfordringen kommer fra fredsforskerne Peter Wallensteen og Isak Svensson ved Uppsala universitet. Wallensteen og Svensson har akkurat utgitt boken Fredens diplomater: Nordisk medling från Bernadotte till Ahtisaari og er krystallklare i sin beskjed til utenriksminister Margot Wallström: Verden trenger nye former for konfliktløsning, og Sverige kan bidra ved å bli mer som Norge.

Ifølge den siste statistikken fra Uppsala universitets internasjonalt anerkjente konfliktdatabase (UCDP) begynte antall væpnede konflikter i verden å stige i 2011, og det stiger fortsatt. Mens Norge har tatt skjeen i egen hånd og bruker mer enn en halv milliard kroner årlig på «norsk» fredsmegling, velger den svenske regjeringen hovedsakelig å støtte fredsfremstøt i regi av FN og andre internasjonale organisasjoner.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.