Annonse
00:00 - 18. november 2016

Mer som Norge

Skal Sverige bruke sin plass i FNs sikkerhetsråd til å bli mer som Norge?

Du gamla, du fredliga: Vil Sveriges utenriksminister, Margot Wallström, bidra til at Sverige igjen blir en internasjonal fredsmegler? Foto: ALLARD LASSE/Aftonbladet/NTB Scanpix
Annonse

- Sverige må komme tilbake på banen som internasjonal fredsmegler!

Oppfordringen kommer fra fredsforskerne Peter Wallensteen og Isak Svensson ved Uppsala universitet. Wallensteen og Svensson har akkurat utgitt boken Fredens diplomater: Nordisk medling från Bernadotte till Ahtisaari og er krystallklare i sin beskjed til utenriksminister Margot Wallström: Verden trenger nye former for konfliktløsning, og Sverige kan bidra ved å bli mer som Norge.

Ifølge den siste statistikken fra Uppsala universitets internasjonalt anerkjente konfliktdatabase (UCDP) begynte antall væpnede konflikter i verden å stige i 2011, og det stiger fortsatt. Mens Norge har tatt skjeen i egen hånd og bruker mer enn en halv milliard kroner årlig på «norsk» fredsmegling, velger den svenske regjeringen hovedsakelig å støtte fredsfremstøt i regi av FN og andre internasjonale organisasjoner.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt