Teknologi

Lovlige ­meninger

De fundamentale lovene for bevegelser på sosiale medier er oppdaget.

Menneskene har levd i årevis uten å egentlig være klar over sammenhengen mellom kreftene som dikterer livet på sosiale medier. I likhet med Isaac Newtons gjennombrudd med sine tre fysiske lover i 1687, dreier det seg om tre lover.

Lov nummer én kalles treghetsloven. Den slår fast at alle meninger står i ro, eller bare fortsetter uforstyrret i rett linje, helt til en av de grunnleggende kreftene virker på den og skyver den i en annen retning.

De sterkeste kreftene som så langt er funnet er følelser: kjærlighet, hat, stolthet, skam, frykt og hat. Et besynderlig fenomen er at disse bare kan akselerere meningene i den retningen de allerede har. De kan altså få større fart av følelseskrefter, men aldri endre retning.

Men det finnes også såkalt «sorte» krefter. De har aldri blitt observert i vårt kjente sosiale medier-univers, men man har regnet seg frem til at de eksisterer. De kan bøye offentlighetsrommet slik at meningsbanene forandrer seg.

Lov nummer to kalles diskusjonsdynamikkens grunnlov, og forteller oss at akselerasjonen et budskap oppnår i sosiale medier er omvendt proporsjonal med substansen og tyngden i budskapet. Altså: jo mindre saklig innhold, jo høyere fart, så lenge det er samme mengde penger og politisk kapital som brukes på å booste innlegget.

Akselerasjonen et budskap oppnår i sosiale medier er omvendt proporsjonal med substansen.

En annen formulering av den samme innsikten har blitt kalt «politikerens fritidsparadoks»: Den forventede avkastningen, i form av oppslutning og innflytelse, av å bruke tid på å sette seg inn i og lese seg opp på sakene man snakker om, er negativ.

Lov nummer tre er loven som sier at enhver kronikk, innlegg, bloggpost, bilde, aksjon, demonstrasjon blir møtt av en like sterk, og nøyaktig motsatt rettet kronikk, innlegg, bloggpost, bilde, aksjon eller demonstrasjon. I og med den første loven virker disse to innleggenes krefter bare på de som har samme retning som seg selv, slik at nettoeffekten av enhver impuls utlignes.

Det ryktes at en ung patentsekretær har oppdaget at lovene bryter sammen når man nærmer seg rampelysets hastighet. Under slike ekstreme forhold gjelder helt egne, moralrelativistiske ligninger.

Mer fra Teknologi