00:00 - 25. november 2016

Hjem i Jungelen

Harley Weirs fotografier fra flyktningleiren i Calais danner en viktig kontrast til nyhetsbildene.

Foto: Harley Weir

«Hjemmet» er et av de mest universelle begrepene vi deler som mennesker. Homes, en ny fotobok av den britiske motefotografen Harley Weir, viser bilder fra «Jungelen», flyktningleiren i franske Calais. Bildene fra Calais vi ellers er blitt kjent med, av gjørme, trengsel og desperasjon, finner sin motpol i Weirs fotografier – de er vakre og medmenneskelige og skaper dermed et viktig fotografisk tillegg som kan gi en mer helhetlig forståelse av migrantenes situasjon. De stille, private fotografiene viser hjem – midlertidige bygninger og intime rom. I fraværet av ansiktene til dem som har bygget konstruksjonene, får de plass til å vitne om menneskets motstandsdyktighet, evnen til å skape noe vakkert selv i de mest tragiske situasjonene. Weir var i leiren rett før og under rivningen som ble gjennomført av franske myndigheter, og fotografiene viser dermed også menneskets brutale side. Inntektene fra boken går direkte til La Cimade, en fransk uavhengig organisasjon som forsvarer immigranters rettigheter.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse