Annonse
00:00 - 25. november 2016

Forskere er ikke «best før»

Ny artikkel avslører myter om vitenskapelige gjennombrudd.

Sent, med godt: Sammen med Koichi Tanaka (til høyre) fikk John B. Fenn Nobelprisen i kjemi i 2002. Artikkelen han fikk prisen for, kom da han var 74 år og hadde pensjonert seg. Bildet er tatt i Stockholm i forbindelse med prisutdelingen. Foto: Jack Mikrut/NTB Scanpix
Annonse

I 2004 fikk Frank A. Wilczek Nobelprisen i fysikk, for å bidra til forståelsen av den sterke kjernekraften. Den vitenskapelige artikkelen som lå til grunn for prisen er, ikke overraskende, det av Wilczeks verk som er mest sitert av andre forskere. Den er også den første han publiserte, allerede i 1973, bare 22 år gammel.

Historier som denne – som det finnes mange av – har skapt en utbredt myte innen akademia: Forskere er «best» mens de er unge, og publiserer sine viktigste arbeider tidlig i karrieren. En konsekvens av denne tanken er at når unge forskere i dag vurderes for stillinger og tildeling av midler, er de viktigste kriteriene å ha skrevet synlige artikler i topp-tidsskrifter som Nature og Science, og hvor ofte disse så siteres av andre. Antagelsen er at flinkhet vises raskt.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.