00:00 - 11. november 2016

Fengselshotell?

Et av forslagene til ny bruk av Botsen er å fylle fengselet med turister.

Ennå er det ikke bestemt hva det fredede Botsfengselet og tomten rundt skal brukes til. Statsbygg er fremdeles i en tidlig utredningsfase, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

– Eiendommen er kjempesentral og verdifull, men vanskelig. Den er laget som et fengsel, fredet og i dårlig stand. Vi skal først avklare med Kriminalomsorgen om de har behov for eiendommen, deretter med andre offentlige virksomheter, før vi eventuelt legger det ut på det private markedet, sier hun.

Fordi bygget er kostbart å sette i stand, har Oslo Høyre ivret for å få private aktører på banen. Et av forslagene er å gjøre Botsen om til hotell. Internasjonalt er viktorianske fengselshoteller midt i byen blitt svært populære både som turistmål og bryllupslokaler i land som England, USA, Nederland, Australia, Tyrkia, Slovenia, Sveits, Tyskland, Latvia, Finland, Danmark og Sverige. Gamle celler, jerndører, murvegger og luftegårder blir bevart for å gi det autentiske, «fengslende» inntrykket. Gjestene kan slappe av med grilling og halvlitere på plenen i luftegården eller kjøpe fengselsdrakter i grottebutikken. I interaktive fengselsshow og utdrikningslag får gjester være «fange for en dag», der de isoleres og skal forsøke å rømme.

 

Provosert. Yngve Hammerlin ved Kriminalomsorgens utdanningssenter reagerer svært negativt på fengselsturismen og mulige planer om å gjøre Oslo fengsel om til hotell.

– Jeg liker dårlig tanken på å «nyte en hotelltilværelse» på et sted der mennesker har slitt i fangenskap med smerte og fortvilelse – til og med brutt livet eller forsøkt å gjøre det – og i dyp eksistensiell krise dunket hodet i veggen, skåret seg opp. Av respekt for alle de menneskene som både har sittet og jobbet i fengslene, opplever jeg dette som provoserende vulgarisme, sier han.

Også fengselsforsker Thomas Mathiesen mener det er en lite prisverdig trend.

– Det blir et fesjå, som omdanner fengselserfaringen til en romantisk, eksotisk erfaring, som det overhodet ikke er. Etter min mening gjør det bildet som tegnes av folk og av fengselet feilaktig, sier han, og mener det snarere er behov for en normalisering av fengselsinnsatte.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse