Annonse
00:00 - 11. november 2016

Endelig genterapi

Tiår med genetisk forskning begynner å komme pasienter til gode.

DNA: Bill Clinton holdt en tale mange forskere vil huske sommeren 2000, da førsteutkastet til det humane genom ble annonsert i Det hvite hus. Nå kan kunnskapen brukes i helsevesenet. Foto: Alan Philips / Getty Images
Annonse

Forskning har neppe vært noe hovedtema i den amerikanske presidentvalgkampen. Men om vi tenker tilbake på Bill Clintons regjeringstid, er det spesielt én tale mange forskere vil huske. Sommeren 2000 ble førsteutkastet til det humane genom annonsert i det hvite hus, og lovprist av Clinton som «the most wondrous map ever produced by humankind». Kunnskapen om den genetiske koden ville i løpet av få år revolusjonere helsevesenet og gi ny, effektiv behandling for vanlige sykdommer – trodde man.

Men etter Clintons store ord har tonen blitt mer og mer nøktern. Etter at kartet var på plass, krevde det mye arbeid å forstå språket det var skrevet på og den komplekse notasjonen. Og selv om vi har fått langt bedre forståelse av hvordan genetikk bidrar til helse og sykdom, må en rekke hindre passeres før kunnskapen kan omsettes i ny terapi. Så vi har fortsatt til gode å høre fastlegen si at «her går vi for genbehandling, så dette skal nok ordne seg!»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse