Annonse

Annonse

00:00 - 04. november 2016

Bystatenes opprinnelse

Dataprogram avdekker hvordan antikkens bystater oppsto.

– Greske bystater har vi hørt om, men hva er GIS?

– Det er et dataprogram, som gjør det mulig å se hvordan et politisk rom utvikler seg over tid i samspill mellom økonomi og landskap. Det er et genialt verktøy når du vil modellere og sammenligne stater og vekst. Jeg brukte det i utarbeidingen av et geopolitisk kart over kystområdene i det vestlige Lilleasia, og fant at statene i Jonia var mye større og mer komplekse enn i naboregionene. Det er første gang en slik analyse har blitt gjort. Resultatene koblet jeg opp mot skriftlige kilder.

– De greske bystatene forbinder vi gjerne med de første demokratier. Du har forsket på hvordan disse bystatene oppsto. Skjedde dette på en annen måte enn med bystater andre steder?

– Det var faktisk få av bystatene som var demokratiske, de aller fleste var oligariske. Det som var revolusjonært med den greske polis, eller bystat, var at makt, plikt og ansvar var spredt ut over mange aktører i et samfunn. Det viste seg at dette var en langt mer effektiv måte å organisere en befolkning på, enn å ha en konge eller en herskerfamilie, som kontrollerte alt og alle. Systemet var egnet til å motivere befolkningen og bruke energien dette skapte til ytterligere politisk vekst.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse