Annonse
00:00 - 11. november 2016

Tafatte medieledere

Lederne i norske medier må komme opp med bedre økonomiske strategier enn å angripe hverandre. Aslak Bonde ser en vei ut av mediekrise og tafatthet.

Godt betalt: Medielederne har neppe større samfunnsansvar enn statsministeren. Hvis de får statsstøtte for å påta seg et samfunnsoppdrag, bør lønnen stå i forhold til det, skriver Aslak Bonde. Her er VG-redaktør Torry Pedersen, som tjente 6,4 millioner kroner i fjor. Til sammenligning tjener statsministeren 1,6 millioner kroner i året. I bakgrunnen: VGs magasinredaktør, Jane Throndsen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG / NTB scanpix
Annonse

Et element i det nye pressestøttesystemet burde være opplagt: Ingen leder i en statsstøttet mediebedrift bør tjene mer enn statsministeren. Akkurat nå fortjener de enda mindre, fordi de opptrer som kannibaler i stedet for å jobbe sammen for en ny offentlighetspolitikk.

 

Jeg har min daglige gange på Stortinget som journalist. Stadig flere politikere spør om medie­krisen. Det begynner langsomt å gå opp for dem at det også er en demokratikrise under oppseiling. Dersom publikum velger bort redigerte medier og kritisk journalistikk til fordel for algoritmestyrte kommentarer og nyheter med ujevn og ukjent kvalitet, blir arenaen for et felles politisk ordskifte for liten. Velgerne får et dårligere grunnlag for å gjøre kunnskapsbaserte valg – eller mer korrekt: De får ulike og sterkt forskjellige grunnlag for sine valg. Mange på Stortinget er skremt av rapportene fra USA om hvordan Trump- og Clinton-tilhengere forholder seg til to adskilte informasjonssfærer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Når den årlige politikkfestivalen Arendalsuka sparkes i gang om noen uker, er det som alltid med et bredt spekter av norske organisasjoner og foreninger på plakaten. Foruten alle…»