Annonse

Annonse

00:00 - 18. november 2016

Aslak Bonde: Kriseprat på Stortinget

Krisepraten på Stortinget denne helgen er rituell. Fortsetter den langt ut i neste uke, blir den høyst reell, skriver Aslak Bonde.

I helgen skal det jobbes i Stortinget. Finanspolitikere fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har gitt seg selv en tidsfrist søndag kveld for å bli enige om statsbudsjettet for neste år. «Alle» vet at den tidsfristen kommer til å bli overskredet, at journalistene kommer til å få høre at det er krise i forhandlingene, at de parlamentariske lederne kommer til å bli koblet inn og at statsministeren vil sitte klar til å gå inn i de siste avgjørende forhandlingene.

Vi som rapporterer og analyserer politikken, burde strengt tatt ikke ha sagt eller skrevet ett ord om dette spillet. Vi kjenner kriseretorikken så alt for godt igjen fra forhandlingene i fjor og i forfjor, og i nesten alle år før det. Forhandlerne må øyensynlig true offentlig med at alt kan bryte sammen. Gjør de ikke det, mister de styrke inne i forhandlingsrommet. Dessuten er det viktig for forhandlerne at de får sendt meldinger ut til sine partikolleger om at alt var i ferd med å skjære seg. Statsråder som i en sen nattetime får beskjed om å kutte noen ekstra millioner i den ene eller andre budsjettposten, må kunne fortelle omgivelsene at alternativet var regjeringskrise. Tillitsvalgte som plutselig må forsvare en avgift de er imot, må overbevises om at det ikke fantes noen bedre løsninger.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Aktuelt