00:00 - 04. november 2016

Amerikansk hverdag

Lee Friedlander har dokumentert det sosiale landskapet i USA i over femti år. To nye bøker viser ulike sider av arbeidet hans.

Louisiana, 1968. Foto: Lee Friedlander/Fraenkel Gallery, San Francisco

Etter at Yale University kjøpte Lee Friedlanders arkiv i 2010, har de fortløpende utgitt monografier med Friedlanders arbeid. Lee Friedlander, kjent som en av de viktigste amerikanske fotografene i etterkrigstiden, har fanget inn det sosiale landskapet i USA i over femti år. I høst har det utkommet to nye bøker fra universitetet. I boken Street rettes oppmerksomheten mot Friedlanders gatefotografier i amerikas storbyer, igjennom hele hans lange karriere. Ved å fotografere det urbane amerika med samme estetiske uttrykk over så mange år har Friedlander skapt et verdifullt dokument over den amerikanske hverdagen. Satt opp mot Western Landscapes, som viser grandiose bilder av det ikoniske landskapet i det vestlige Amerika, skapes en interessant spenning både mellom Friedlanders to sider som fotograf, og den amerikanske virkeligheten satt opp mot ideen om nasjonal identitet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse