Annonse
00:00 - 28. oktober 2016

Termostatenes grusomme hevn

«Smarte» dingser rekrutteres til krigføring på internett. Kritisk infrastruktur er truet.

Annonse

Fredag 21. oktober, klokken syv på morgenen, gikk alarmen hos Dyn. De færreste kjenner til den anonyme kjempen, selv om de fleste bruker tjenestene deres mange ganger, hver eneste dag. Dyn leverer nemlig navnetjenere – «adressebøker» – for mange av de heteste navnene på internett. Dyns tjenere blir spurt hvor man finner dem, hver gang en bruker åpner et nettsted i deres portefølje.

Men denne morgenen kom det millioner av forespørsler i sekundet. Så mange at Dyns tjenere ikke klarte å svare på noe annet. For mange brukere virket det som selve internett var nede. Amazon, BBC, Twitter, Netflix, Visa, Spotify og Paypal var blant merkevarene som helt eller delvis sluttet å virke da Dyn gikk ned.

At Paypal sluttet å virke, er et eksempel på at det som skjer på nettet, får betydning også i den fysiske verden. Forskerne snakker om det «cyberfysiske».

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.