Aktuelt

Sterke ­inntrykk

«Litt privat» illustrerer lønnsomme offentlig-private samarbeid. På så mange vis.

Klokken 10.29 var en vegg av kameraer klar. Forlagsdirektør for Litteratur, Kari Spjeldnæs, satte seg i den myke, men veldesignede salongstolen vis-à-vis Trude Drevland. Spjeldnæs leste opp spørsmål fra et ark. Drevland leste opp svarene fra et lignende ark. Vi leser bare markeringene, eh, spørsmålene:

«Trude, jeg må jo spørre deg: Hvordan har det vært å skrive bok?»

«Ja, du sier at det har vært vanskelig. Hva har det gjort med deg, da, å skrive ned denne historien som, altså, nå foreligger som ferdig bok? [Viser frem boken.]»

«Ja, det er jo noe av det som er det veldig sterke i denne boken, kan jeg, som jo kjenner innholdet veldig godt, fortelle dere som ennå ikke har lest. Men Trude Drevland, hva har vært det vanskeligste å skrive om?»

«Ja, og her er vi jo inne på hva slags type bok dette er. Dette er en bok hvor Trude Drevland forteller fra sitt liv, både fra oppveksten og fra sitt politiske virke, ikke minst, men jeg vil ikke kalle det noen selvbiografi. Det er ikke noen beretning som nedfeller alt Trude har opplevd. Men det er en bok som drar tydelige linjer i livet ditt og forteller om det som har formet deg. Hvordan ser det ut nå, når boken foreligger?»

«Ja, og det er jo sånn at Trude Drevland deler også personlige erfaringer. Som jeg sa innledningsvis så er arbeidet med boken påbegynt lenge før det var et spørsmål om noen sak. Så er det en kjensgjerning at den saken og arbeidet med den og hvordan det har forløpt, har grepet inn i forløpet med boken. Og derfor kan vi ikke la være, Trude, å berøre akkurat det her og nå. Hva tenker du om saken nå, mens du altså venter på Statsadvokaten?»

«Ventetid og det det gjør med noen å leve i det store uvisset om hva som er neste skritt i en sak man ikke har noe som helst styring over, er noe av det som gjør sterkt inntrykk å lese om i denne boken, men det kan dere lese selv. Jeg har ett spørsmål til til deg, Trude. Du har nå permisjon fra dine politiske verv. Du har alltid vært en meget aktiv og engasjert dame, det kan vi også lese om i boken. Men nå er du ute av all politisk aktivitet. Hvordan er det for deg?»

«Tusen takk, Trude Drevland. Tusen takk for at du har orket å gå den lange veien og skrive en bok.»

Mer fra Aktuelt