Annonse
00:00 - 07. oktober 2016

PST: – Han står fritt til å reise

Annonse

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier ekstrem islamisme regnes som den største terrortrusselen mot Norge, men at trusselen antas å være noe svekket siden i fjor.

– Det radikale islamistmiljøet på Østlandet vurderes som svekket, som følge av straffeforfølging og at rundt 20 personer har mistet livet i Syria og Irak. Omlag 30 har returnert til Norge, og i overkant av 10 personer sitter i fengslet, sier Hugubakken.

Mohyeldeen Mohammad er ikke straffeforfulgt for sin deltakelse i krigen i Syria. Skyldes dette at han reiste hjem så tidlig som vinteren 2013?

– Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltpersoner. Lovendringen sommeren 2013 gjorde det straffbart å rekruttere, gi støtte til, eller delta i en terrororganisasjon.  

Mohammad opplever at han stadig stoppes på flyplasser ved innreise i andre land, og blir sendt hjem på bakgrunn av informasjon han oppfatter kommer fra norsk etterretning eller PST?

– Hvilke kriterier de ulike land har for å ta i mot eller nekte ankomne innreise, kan ikke PST svare på.

Mohammad ønsker å inngå en avtale med norske myndigheter om å reise fra landet og aldri komme tilbake. Er en slik avtale realistisk?

– Hvis personer ønsker å forlate Norge, står de i utgangspunktet fritt til å gjøre det.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse