00:00 - 28. oktober 2016

Nabokjerringas betydning for din fremtidige rikdom

Hvis Hillary Clinton har noen valgløfter bortsett fra å ikke være Donald Trump, er sjansen stor for at det er Raj Chetty som har satt henne på ideen.

Lyttes til:– Jeg har brukt en god del tid på å snakke med Clinton og teamet hennes, og de har vist interesse for funnene våre, sier den indisk-amerikanske økonomen Raj Chetty. Denne uken var han i Oslo.

Vinteren 2015 fløy økonomen Raj Chetty fra Boston til New York for å holde en to timers Powerpoint-presentasjon for Hillary Clinton og medarbeiderne hennes. Resultatet ble Clinton-kampanjens svar på hva USA skal gjøre for å gjenerobre den amerikanske drømmen. Du vet: det om at alle har muligheten til å lykkes gjennom hardt arbeid.

Det siste tiåret er det kommet en strøm av forskning som falsifiserer drømmen. Powerpointene Chetty viste Clinton, viser at fattigdom og rikdom er langt mer arvelig i USA enn i for eksempel Danmark. Men også at det er store forskjeller innad i landet. Barn som vokser opp i Atlanta, har langt større sannsynlighet enn i barn i Seattle for å havne på samme økonomiske trinn som foreldrene sine, påpekte Clinton i en paneldebatt rett før hun erklærte sitt presidentkandidatur.

Forskjellen begrenser seg ikke til inntekt: I Detroit lever de rikeste 5 prosentene 13 år lenger enn de fattigste 5 prosentene. I New York er forskjellen i levealder halvparten så stor, ifølge Chettys statistikk.

Annonse