Annonse
00:00 - 07. oktober 2016

Lars Gule: – Ekstrem islamisme i salafist-jihadist-varianten

Annonse

– Mohyeldeen Mohammad var tidlig del av et ekstremt islamistisk miljø, men har de siste årene holdt en lav profil, sier førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som forsker på radikal ­islamisme.

– Han har poengtert at han ikke er del av Profetens Ummah, men han er utvilsomt del av et nettverk eller miljø som dyrker ekstrem islamisme i salafi-jihadist-varianten.

Hvilken trussel anses han å ­utgjøre?

– Han har en ekstrem ideologisk posisjon og krigserfaring fra Syria. På den bakgrunn er det klart at PST vil vurdere ham som en mulig aktør i forbindelse med terroraksjoner i Europa. Jeg vet ikke om noen tror han vil være i stand til å gjennomføre noe slikt selv, en større sannsynlighet er vel at han kan inspirere andre.

Hva er kjent om hans aktiviteter i Syria?

– Lite. Da han var der, var ikke de islamistiske gruppene så godt kjent. IS fantes ikke da, og det kan være bakgrunnen for at han ikke er blitt siktet for noe. Det var ikke forbudt å reise ned dit da, og siden han ikke ble anklaget for konkrete forbrytelser kunne han dra inn og ut uten at ­terrorlovgivningen rammet ham.

Han ønsker nå å reise fra Norge for godt, vil han kunne få noen slik ­avtale?

– Hvis han står på en flyforbudsliste vil neppe norske myndigheter kunne fjerne ham fra denne. Da er det begrenset hva norske myndig­heter kan gjøre. Det er også åpenbart at han vil reise for å slutte seg til ­jihad. Da er myndighetene pålagt å hindre ham i det.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse