12:16 - 10. oktober 2016

Kristen samling om Trump

USAs ledende kristenfundamentalister støtter Donald Trump, selv etter å ha hørt hans grove uttalelser om kvinner.

Donald Trump fra nattens «grisete» debatt mot Hillary Clinton. Foto: Saul Loeb-Pool/Getty Images

Hele 78 prosent av hvite amerikanere som kaller seg evangelisk kristne, vil stemme på den republikanske presidentkandidaten Donald Trump 8. november, viser tall fra Pew Research Center fra juli i år. Bare 17 prosent vil stemme på Demokratenes kandidat Hillary Clinton.

Oppslutningen om Trump i denne viktige velgergruppen er større enn den var for mormoneren Mitt Romney i 2012, og sågar større enn for George W. Bush i 2000, enda Bush var en erklært gjenfødt kristen. Det er overraskende av flere grunner: Trump har aldri fremstått som særlig religiøs, og med sine tre ekteskap og erkjente utroskapshistorier bryter han med kristenfundamentalistenes familieverdier. Deler av hans formue er tjent på gambling, og i 1999 erklærte han at han var for fri abort. Det er han ikke nå, noe som er en viktig grunn til at Ralph Reed støtter ham. Reed leder Faith & Freedom Coalition, en av de mektigste kristenfundamentalistiske lobbygruppene i USA. Han er også Trumps rådgiver i religiøse spørsmål.   

Trump-rådgiver: Ralph Reed leder Faith & Freedom Coalition, en av de mektigste kristenfundamentalistiske lobbygruppene i USA, og er rådgiver for presidentkandidat Donald Trump i religiøse spørsmål. Foto: Joe Raedle/Getty Images

– For meg er det enkelt, han er for liv, og Hillary Clinton er for abort, sier Reed til Morgenbladet i Washington. Han bruker abortmotstandernes vanlige betegnelse på seg selv, pro life. Trump har, ifølge Reed, lovet å stanse den offentlige støtten til Planned Parenthood, organisasjonen som gjennomfører flest aborter i USA. Videre er Trumps støtte til Israel og hans motstand mot atomavtalen med Iran viktige grunner til at Reed støtter Trump.

– Dette er spørsmål med store moralske konsekvenser. Det finnes et moralsk gode og det finnes alvorlig ondskap, og i hvert tilfelle støtter Hillary Clinton det vi mener er store moralske onder, sier Reed.

Videoopptak. Fredag 7. oktober offentliggjorte The Washington Post en video fra 2005, der Trump skryter av at han kan gjøre hva han vil med kvinner på grunn av sin stjernestatus. Han sier av at han er tiltrukket av vakre kvinner og at han «bare begynner å kysse dem. Det er som en magnet». Deretter legger han til at han kan beføle kvinnenes kjønnsorganer, og at «du kan gjøre hva som helst».

I en video lørdag ba Trump om unnskyldning for uttalelsene fra 2005.

Etter at denne videoen ble kjent, opprettholdt Reed sin støtte til Trump. Han sier til CNN at dette er et gammelt opptak og at det ikke endrer hans syn på presidentkandidaten.

«Jeg har lyttet til opptaket. Mitt syn er at troende mennesker velger president etter temaer som hvem som vil forsvare og beskytte det ufødte livet, stanse støtten til Planned Parenthood, få økonomien til å vokse og å skape jobber, gå i mot atomavtalen med Iran», sa Reed til CNN lørdag, og tilføyde at «et ti år gammelt opptak av en privat samtale med en tv-show-vert skårer ganske lavt i deres hierarki av bekymringer».

Johnnie Moore, som også er rådgiver for Trump i religiøse spørsmål, sier til CNN at Trumps uttalelser har vakt avsky hos mange evangelisk kristne, men at de fortsatt vil stemme på ham.  

En synder. Selv før den kompromitterende videoen ble offentliggjort, var det godt kjent at Trumps livsførsel er i strid med de verdiene flertallet av USAs kristenkonservative forfekter når det gjelder seksualmoral. Det er ikke noe hinder for at denne velgergruppen kan støtte ham.

– Han er en synder frelst av nåde, han har vært gift med Melania i ti år, og han har en fantastisk familie, jeg er blitt kjent med barna hans. Vi støtter ikke noen på grunnlag av deres hellighet, men på grunnlag av den politikken de vil føre, sier Reed.

Som heller ikke synes det er problematisk at Trump på 1990-tallet var for retten til fri abort. 

– Trump har, så vidt jeg vet, vært i mot abort i 17 år, det er lengre enn kandidater vi har støttet tidligere. Jeg har snakket med Trump om dette, og hans historie om hvordan han ble for liv, er svært overbevisende, sier Reed.

Han understreker at hans tros- og frihetskoalisjon støtter alle tiltak som styrker familien, fremmer religionsfrihet og beskytter alt liv.

Anti-Clinton. Det er ikke helt klart hvor mange evangelisk kristne det finnes i USA. Reed hevder de utgjør 16,2 millioner av de stemmeberettigede ved årets valg. Men da regner han bare med hvite, og ikke svarte amerikanere, hvor en stor andel kaller seg gjenfødte kristne.

Den viktigste årsaken til at hvite, evangelisk kristne protestanter vil stemme på Trump, er at han ikke er Hillary Clinton, ifølge en rapport fra Pew Research Center i september. Hele 35 prosent i denne gruppen oppga dette som viktigste grunn, mens det at han er en outsider og vil skape endring, er viktigste årsak for 26 prosent. Bare 9 prosent av de evangelisk kristne velger Trump på grunn av verdier.

Kandidaten greide å samle republikanske kristenkonservative velgere overraskende fort. I april i år, før primærvalget var over, var det bare en tredjedel av dem som støttet Trump, i juli var andelen oppe i 97 prosent, ifølge Pew. Men det er også verdt å merke seg at 93 prosent av de hvite, evangelisk kristne republikanerne hadde ønsket seg en annen kandidat fra partiet.

           

Abortdebatt. En grunn til at Trump får støtte hos de kristenkonservative, kan være at han har valgt en av dem, Indiana-guvernør Mike Pence, som visepresidentkandidat. Da han møtte Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine til tv-debatt tirsdag, var det Pence som tok opp temaet abort. «Det er et grunnleggende spørsmål om moral», sa Pence, og anklaget Kaine, som er katolikk og abortmotstander, for å opptre uredelig ved å stille sammen med en presidentkandidat som er for abort.

Abortspørsmålet er ikke hyppig på dagsordenen i den amerikanske valgkampen, men Hillary Clinton gjentok sin støtte til retten til selvbestemt abort i presidentdebatten søndag kveld. Pews målinger over flere år viser at et flertall av befolkningen, 56 prosent er for fri abort, mens 41 prosent er i mot. Men andelen for er faktisk lavere nå enn i 1995, da den var 60 prosent.    

Det er et vedtak i USAs høyesterett fra 1973 som sikrer retten til abort for amerikanske kvinner. Landets abortmotstandere bringer stadig nye saker opp i rettsvesenet for om mulig å endre den såkalte Roe vs. Wade-dommen. USAs neste president skal utpeke en ny dommer i høyesterett, som kan bli tungen på vektskålen i slike og andre saker der de ni dommerne er delt mellom tradisjonelt konservative og liberale tolkninger av loven. Det er også, ifølge Ralph Reed, en viktig årsak til at de kristenkonservative nå slutter opp om Donald Trump.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse