00:00 - 07. oktober 2016

«Jeg kom ut av det blå»

Alle vil ha flere utlendinger til norske universiteter, og fremragende skal de være. Historiker Véronique Pouillard er en av dem. Norske søkere? De får ro til fiskeskjær.

Fasjonabel og fremragende: Véronique Pouillard har opplevd å tape konkurransen mot internasjonale søkere hjemme i Belgia, og å vinne over lokale søkere i kampen om fast stilling ved Universitetet i Oslo.

Tyskerne kommer. Britene også. Amerikanerne. Og de kommer fra Baltikum og Benelux og snapper stillingen foran nesen på hun, den norske, som i årevis har ventet på at hennes gamle professor skulle nå støvets år, eller i alle fall pensjonens. Av 26 faste vitenskapelige nyansatte ved Det humanistiske fakultet på NTNU siden 2013, er 12 utlendinger.

Situasjonen ved historiefaget er interessant som utgangspunkt for å diskutere internasjonaliseringens velsignelse og eventuelle forbannelse, siden historie tradisjonelt har hatt en nasjonal innretning, og betydning. Er ikke dette forresten allerede talende? «Nasjonal betydning.» At akkurat de ordene er fremmed å skrive i 2016? Det lyder som Filmavisen. Men det skal ikke hindre oss.

– For et par år siden lyste vi ut to førsteamanuensisstillinger i samtidshistorie. Vi fikk 111 søkere, det var rekord, og av disse var 20 norske og 30 tyske, forteller Tor Egil Førland, historieprofessoren som leder Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo (UiO), og vi skal holde oss her.

Annonse