00:00 - 21. oktober 2016

Garderobeprat

Hold grisepraten Deres for Dem selv.

Sæther kobler på sin side kritikken til noe han kaller «guttebladet Josimar».

mediedebatt.no har ballen vært rund den siste uken. Først påpekte forfatter Anlov P. Mathisen det problematiske ved at Dagbladets Esten O. Sæther fra 2009 til 2016 både var sportskommentator med fotball som dekningsfelt, og NFF-ansatt som landslagstrener i futsal. En dobbeltrolle alle utenfor Dagbladet og NFF mente var svært problematisk. I forsvarstalen skrev Sæther at Mathisen farer med løgn, at han ikke har kunnskap om fotball, og at han mangler redaksjonell erfaring.

Uten å gå i detalj på uenighetene dem i mellom, er det verdt å se nærmere på Sæthers beskrivelse av sportsjournalistikk generelt de siste årene: «Det er de siste årene i takt med fotballens økende styrke som felleskultur, blitt kult for nesten unge menn utenfor fotballbevegelsen å fortelle oss alle at denne sporten er vanstyrt. Virkeligheten forteller noe annet. Fotball er Norges desidert største idrett og øker stadig i antall spillere.»

Som de aller fleste vet har den tiltagende kritikken ikke handlet om breddefotballen, som utgjør den suksesshistorien Sæther beskrev. Den har utelukkende handlet om norsk toppfotball, samt internasjonale fotballorganisasjoner som Uefa og Fifa.

Den er også gjentatte ganger målbåret av representanter fra breddefotballen selv. Sæther kobler på sin side kritikken til noe han kaller «guttebladet Josimar». Og avslører dermed at han egentlig ikke har skrevet en kommentar, men driver med den mye omtalte aktiviteten garderobeprat. Altså sexistisk grisesnakk, tøv og groviser man ikke står for, meningstomt tullball som ikke tåler dagens lys, billige hersketeknikker og misforstått selvhevdelse.

Dette betyr at Sæther nå trygt kan gå tilbake til jobben som landslagstrener i futsal, som han for ikke lenge siden måtte slutte i. Mange antok at den problematiske dobbeltrollen var den bakenforliggende årsaken, men nå vet vi at dette ikke lenger er et tema. For selv om man er inhabil som sportskommentator i Dagbladet og samtidig lønnet NFF-ansatt, er det antagelig helt greit å kombinere NFF-jobben med å være frilans garderobeprater på kveldstid.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse