Annonse
08:57 - 21. oktober 2016

Etter IS venter kaos

Så fort Den islamske staten er drevet ut av Mosul, vil kurdere, sjiamilits, sunnimilits, Tyrkia, Iran og sentral­regjeringen kjempe om kontroll over Iraks nest største by.

Kurdiske styrker: Kvinnelige Peshmerga-soldater ved landsbyen Naveran som skal gjenerobres fra IS før Mosul, torsdag 20. oktober. Foto: Hamit Huseyin/Anadolu Agency/NTB Scanpix
Annonse

Kampmoralen hos Den islamske staten (IS) i Irak er i oppløsning, men kampen om terrorgruppens hovedstad i det selverklærte kalifatet blir likevel hard. Natt til mandag denne uken startet den endelige militæroffensiven mot Mosul, som IS erobret i juni 2014.

– Rent militært kan byen være frigjort tidlig neste år. Men politisk er det kaotisk, sier forskeren Zana Gulmohamad, stipendiat ved Universitetet i Sheffield i Storbritannia og i ferd med å sluttføre en doktoravhandling om irakisk utenrikspolitikk. Tirsdag publiserte han en artikkel hos Combating Terrorism Center (CTC), et uavhengig og anerkjent forskningssenter utenfor New York, hvor han argumenterer for at så fort IS er jaget ut av Mosul, vil byen bli en slagmark for rivaliserende irakiske grupper og nabolandene Tyrkia og Iran.

De irakiske regjeringsstyrkene og peshmergaen, den kurdiske selvstyremyndighetens væpnede styrker i Nord-Irak, har for første gang greid å samarbeide om en militæroperasjon. De rykker nå frem mot Mosul fra hver sin kant, og har denne uken gjenerobret flere landsbyer som IS har kontrollert. Gulmohamad er ikke i tvil om at de vil greie å gjenvinne Mosul, blant annet fordi IS er sterkt svekket i Irak etter to år under kontinuerlige flyangrep.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«20. januar 2009 plasserte nybakte foreldre over hele kloden sine håpefulle ved tv-skjermen og fotograferte de nye verdensborgerne foran bildene alle ville tro på: av USAs nyvalgte…»