00:00 - 07. oktober 2016

Et stykke bak Saudi-Arabia

Saudi-Arabias oljeindustri har nok lavere utslipp enn vår, sier Knut Einar Rosendahl, tallknuseren som røsker i fundamentet for norsk oljepolitikk.

Utslippsfakta: Professor Knut Einar Rosendahl vil ha balansert informasjon om norsk oljeindustri. – Særlig når det stadig vekk sies at det er bra for klimaet at Norge produserer olje og gass. For det er feil, mener jeg. Foto: Jan Erik Solberg Johansen

– Norge har den oljen og gassen i verden med minst utslipp fra produksjon. Derfor bør vi ikke gå foran, men være de siste som stenger brønnene. Dette er mantraet fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, direktør i Norsk olje og gass, og fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Men det er ikke hele sannheten, forklarte du i NRK Brennpunkt denne uken. Skal vi ikke få være «den rene oljemakten» nå heller?

– Det er riktig at Norge er blant landene med lavest utslipp per produserte enhet. Samtidig varierer utslippene veldig på norsk sokkel. Og det er andre land som antagelig har lavere utslipp enn Norge, for eksempel Saudi-Arabia.

– Norges samlede utslipp har økt med 3,9 prosent siden 1990. I samme periode sank EUs med 24 prosent. Det virker som vi, uansett hva som skjer, kan vi finne argumenter for at vi bør produsere mer olje: «Nå må kloden få ned utslippene. Ja, da må vi sannelig få opp den norske produksjonen, så det blir rent, det lille som skal brukes.»

Annonse