Annonse
00:00 - 28. oktober 2016

Aslak Bonde: Kald krig

Norden er i en annen situasjon nå enn under den kalde krigen. Da må det tenkes annerledes, skriver Aslak Bonde.

Russland viser i disse dager frem sin flåtestyrke, blant annet i Østersjøen. Foto: Getty Images
Annonse

Alle som kjenner historien fra før 1989 nikker gjenkjennende til det som nå gjøres og sies i den forsvars- og sikkerhetspolitiske debatten. Det var den gangen USA og Sovjetunionen med hver sine forsvarsallianser hadde en terrorbalanse av atomraketter pekende mot hverandre, og da ethvert signal eller enhver mulige opptrapping fra den ene part umiddelbart ble møtt av det samme fra den andre.

Her i landet var det hele tiden politikere som argumenterte for at vi måtte bryte ut av den onde sirkelen og heller satse på beroligende tiltak overfor supermakten i øst. De var i mindretall og måtte finne seg i at Arbeiderpartiets ledelse uten diskusjon verken i partiet eller i Stortinget førte en politikk der vi i store trekk gjorde som USA ønsket. Betalingen var at vi kunne være trygge på at amerikanerne ville komme oss til unnsetning i en krisesituasjon.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse