Annonse
20:00 - 01. september 2016

Sten Inge Jørgensen om folk og elite

Forestillingen om en  interessekonflikt mellom «eliten» og «folket» holder ikke vann, skriver Sten Inge Jørgensen.

Annonse

Lanseringen av Knut Olav Åmås’ ferske bok om Norges 252 mektigste personer gjør det naturlig å reflektere over den eksplosjonsartede økningen i bruken av diagnoser som «eliten svikter folket» blant samfunnsdebattanter det siste årene. Før i tiden var det stort sett bare miljøene rundt avisen Klassekampen og nettsteder som document.no som forfektet den slags. Men etter de siste krisene i Europa har stadig flere tatt på seg briller som får verden til å se ut som en kamp mellom folk og elite.

Essensen i analysen er at vi har et ledersjikt uten bakkekontakt, som har brutt en slags samfunnspakt gjennom sitt arbeid for internasjonal frihandel og et grenseløst Europa. Folket føler seg som del av et eksperiment de aldri har bedt om, eksemplifisert ved den endeløse strømmen av innvandrere som tar jobbene deres og/eller bosetter seg i nabolaget, langt fra elitens boble.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.