00:00 - 30. september 2016

Møte med populistenes dronning

Hun klapper katter og snakker om «et lindret, fredelig Frankrike». Hva har skjedd med Marine Le Pen?

Vil bli Frankrikes president: - Dette handler ikke bare om hvem som skal styre landet de neste fem årene. Vi må velge hva slags sivilisasjon vi vil ha, sier Marine Le Pen om neste års presidentvalg. Foto: Stephane Lavoue / Pasco and co

Marine Le Pen har gitt faren sparken og byttet kontor. Tidligere var det bare en trang korridor som skilte Jean-Marie Le Pen, den europeiske høyreekstremismens mest kjente mann, fra datteren når de var samtidig på jobb i EU-parlamentet i Strasbourg. Etter bruddet i fjor høst, da Marine Le Pen sørget for at faren ble utvist fra Nasjonal Front, partiet han var med på å stifte, trenger de ikke støte på hverandre i tide og utide lenger, selv om begge fortsatt er parlamentsmedlemmer her.

Jean-Marie har kalt avgjørelsen om å støte ham ut etter antisemittiske uttalelser for «galskap», i tillegg til å være «et forferdelig feiltrinn» hvis partiet skal ha noe håp om å vinne presidentvalget neste vår. For Marine var avgjørelsen et naturlig steg i en plan som har utviklet seg gradvis siden hun ble partileder i 2011. Nasjonal Front skal avdjevles, ved å feie vekk den mest reaksjonære partiarven, i alle fall på overflaten. For Marine Le Pen vil bli Frankrikes neste president.

Annonse