Annonse
00:00 - 30. september 2016

Kan demens stoppes?

Alzheimer-forskning betegnes som en kirkegård for lovende legemidler. Kan en strategi mange trodde lå for døden, likevel vise seg å være gjennombruddet?

Illustrasjon: Christian Belgaux / Kildefoto: Getty Images
Annonse

«Det er den draumen» av Olav H. Hauge, nylig kåret til Norges beste dikt, har universelle kvaliteter som alle kan kjenne seg igjen i. Smalere grupper av mennesker kan også ha sine kollektive drømmer, selv om de er mer konkrete og prosaiske. Innen demensforskning er det for eksempel liten tvil om at den drømmen vi bærer på, er drømmen om en målrettet og effektiv behandling som stopper sykdomsprosessen ved demens. Men det har ikke skjedd mye vidunderlig på den fronten i senere år.

Alzheimers sykdom er den vanligste årsaken til demens. Samtidig har Alzheimer-forskningen blitt betegnet som en kirkegård for legemidler. Mellom 2002 og 2012 ble det gjort 413 studier av 244 potensielle medikamenter, og bare ett endte opp med å bli godkjent for markedet. Totalt mislyktes altså 99,6 prosent av forsøkene på å utvikle ny medisin. De få preparatene som brukes mot sykdommen i dag, kan i beste fall lindre symptomene litt i tidlig fase, men ikke påvirke selve sykdomsprosessen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse