Annonse
00:01 - 23. september 2016

Fakta: Studentene som forsvant

Etterlysning: Plakat distribuert av delstatsmyndighetene i Guerrero.
Annonse
  • 26. september 2014 forsvant 43 lærerstudenter fra byen Iguala sør-vest i Mexico. Hva som faktisk skjedde, er fremdeles uklart.

 

  • Studentene, som alle gikk på en lærerskole i Ayotzinapa, var del av en større gruppe som hadde dratt til Iguala for å demonstrere for bedre rettigheter for lærere. Hjemturen ble brått avbrutt da lokalt politi åpnet ild mot bussene de satt i.

 

  • Etter sammenstøtet manglet 43 studenter. Ifølge den første offisielle rapporten var de tatt av politiet og senere overlevert til narkogjengen Guerros Unidos. Gjengen skal ha drept studentene og brent likene. Men flere uavhengige undersøkelser har senere konkludert med at det ikke finnes bevis for at det var dette som skjedde. Mange frykter at politi og myndigheter er mer involvert i forsvinningen enn den offisielle versjonen så langt har gitt inntrykk av.

 

  • 13. september i år varslet påtalemyndigheten at etterforskningen utvides, og at man vil granske både det føderale og det lokale politiets rolle.

 

  • To dager senere trakk etterforsk­ningslederen seg. Det ble ikke oppgitt noen grunn, men de etterlatte hadde tidligere krevd hans avgang.

 

Kilder: Reuters, BBC

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse