00:00 - 16. september 2016

EU etter brexit: mer forsvarssamarbeid

Det er et splittet EU som møtes i Bratislava denne helgen, men det betyr ikke at integrasjonen stanser opp.

EU-forsvar: Når EU-toppene møtes i Bratislava har flere land tatt til orde for et sterkere militært samarbeid. Her forlater et tysk krigsskip sin hjemmehavn i Wilhelmshaven. Foto: MICHAEL BAHLO / DPA / NTB Scanpix

Mye spenning er knyttet til det første møtet hvor EU-toppene samles uten Storbritannia ved bordet. Oppspillet kom da kommisjonspresident Jean-Claude Juncker holdt sin årlige state-of-the-union-tale onsdag, og brukte uttrykket «eksistensiell krise» om tingenes tilstand. Juncker mente han aldri før hadde sett så svak samarbeidsånd i Europa.

Sikkerhet og forsvar. De fleste analytikere tror hovedformålet med møtet i Bratislava er å markere enhet og fellesskap, i kontrast til det splittede og konfliktfylte EU som presenteres i media. Men topplederne vet at det ikke holder med smil og symbolske gester, de bør helst levere noe konkret. Og det som mest sannsynlig kommer, blir et løfte om tettere integrasjon på sikkerhets- og forsvarsfeltet.

Annonse