Annonse
00:01 - 23. september 2016

Erklærer global kamp

Her er helsesektorens klimakrise: Bakterier, virus og parasitter som medisiner ikke lenger biter på. Denne uken sank alvoret inn over verdens ledere på FN-toppmøtet i New York.

Økt bevissthet: Ben Kallos, bystyremedlem i New York, samler biologiske prøver på byens T-bane under «Global City Sampling Day» 21. juni for å vekke oppmerksomhet om en nye studie av antimikrobiell resistens. Foto: Thos Robinson/AFP/NTB Scanpix
Annonse

«Mange av det 20. århundrets viktigste fremskritt er kraftig utfordret», fastslo verdens ledere i slutterklæringen fra et heldagsmøte i FN i New York onsdag denne uken, hvor antimikrobiell resistens (AMR) sto på dagsordenen. Stadig flere bakterier, virus og parasitter – mikrober – blir resistente. Resultatet er at antibiotika, hiv- og tuberkulosemedisiner ikke virker lenger. I mange år har ekspertene advart mot katastrofale følger. Onsdag denne uken ble saken tatt til høyeste nivå i FN.

– Jeg er veldig glad for at dette skjer, sier Jim O’Neill til Morgenbladet. Han ledet en britisk kommisjon som i mai i år publiserte en oppsiktsvekkende rapport om effekten av AMR: Der heter det blant annet at dersom antibiotikaforbruket i verden fortsetter som nå, vil ti millioner mennesker dø på grunn av resistente bakterier i 2050. Den bidro til å gjøre AMR til tema både på G20-toppmøtet i Kina for to uker siden og i FN.

I FN-bygget ble saken diskutert med delegater komfortabelt sittende på danske designstoler. Møtet fant sted i salen som ble bygget for FNs tilsynsråd, et råd som opphørte å eksistere i 1994, da den siste av statene som FN førte tilsyn med, oppnådde uavhengighet. Salen ble designet av Finn Juhl og renovert i 2013, og ga en ramme av dansk eleganse om den historiske kamperklæringen mot resistens.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse