Annonse
00:00 - 30. september 2016

En smule irritert

I tolv år har Arvid Hallén har lyttet tålmodig til klager og krav fra forskere og politikere. Nå slutter han som direktør i Forskningsrådet, og letter på trykket.

Mektig: I tolv år har Arvid Hallén vært forskningsnorges kanskje mektigste menneske.
Annonse

Kokte det over for Arvid Hallén? Det var på et debattmøte i april, hos forskningsinstituttet Nifu, at den ellers så tålmodige toppbyråkraten lot seg irritere. Jørn Rattsø, samfunnsøkonom og leder av den regjeringsoppnevnte Produktivitetskommisjonen, hadde presentert sine innspill til en ny forskningspolitikk i tiden etter oljen. I bunnen lå en hard dom: Norsk vitenskap er middelmådig. Kvaliteten er for lav, det er for mange unyttige fag, for lavt rangerte universiteter, for sterk politisk styring. I Norge teller kvantitet mer enn kvalitet.

«Provoserende», sa Hallén da han fikk ordet, og slaktet analysen. Den var «ekstremt overfladisk». Kommisjonen – som altså har laget et av de sentrale dokumentene i regjeringen Solbergs bebudede omstilling av Norge – viste ifølge Hallén «forakt for en kunnskapsbasert tilnærming».

«Hva har dere gjort?», sa Arvid Hallén.

Annonse