00:01 - 23. september 2016

En oppskrift på populisme

Lega Nord-leder Matteo Salvini satser alt på den nye felleseuropeiske suksess-blandingen av politikerforakt, islamfrykt og EU-skepsis. Men det er trangt om opprørsplassen i Italia, og ikke alle i partiet hans har tro på oppskriften.

Partifornyeren: Da Matteo Salvini tok over som partileder, så det mørkt ut for Lega Nord. Den opprinnelige ideen om å løsrive Nord-Italia virket fjern og partiet var herjet av korrupsjonsskandaler, for Salvini lå løsningen i europeisk høyrepopulisme. Foto: Alessandro Albert / Getty Images

Simen Ekern forteller om den nye, forente høyrepopulismen i Europa på Morgenbladets podcast. Abonnér gratis via Itunes.

Den 12. september gjorde 43 år gamle Matteo Salvini seg klar til høstens første opptreden på den europeiske scenen. Det var dagen før EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker skulle holde sin årlige State of the Union-tale foran EU-parlamentarikerne i Strasbourg, og Salvini, som leder det italienske partiet Lega Nord, var ikke i tvil om at det kom til å bli en tale han ville mislike. 1,5 millioner mennesker følger Facebook-siden til den sosiale medier-kyndige politikeren, og alle fikk et tidlig varsel om hva som var i vente: «God morgen, venner! I dag drar jeg til Strasbourg for å kjempe». Og ganske riktig, dagen etter så han både kampklar og innbitt ut da han inntok podiet i parlamentet etter at Juncker hadde holdt en tale som inneholdt sterke advarsler mot populismens og nasjonalismens enkle og gale løsninger på Europas kompliserte problemer. Med høye skuldre og den særegne måten å rynke nesen og krølle overleppen på, den som får Salvini til å se ut som om han har spist noe råttent, fortalte han hva han syntes om kommisjonspresidentens utlegning: «Enda en farse! Så mange tomme ord! […] Og opp i alt dette er det altså populistene og nasjonalistene som har skylden for at ting går galt? Dere burde finne dere en god lege! En dyktig spesialist!»
 

Annonse