20:00 - 01. september 2016

Det italienske hus

Mens letingen etter overlevende er avsluttet, har jakten på syndebukker bare så vidt begynt. Italias statsminister håper likevel at det dødelige jordskjelvet kan bli starten på nytt samhold.

I ruiner: Nærmere 300 mennesker mistet livet da et jordskjelv med 6,2 i styrke rammet sentrale deler av Italia natt til onsdag forrige uke. Store deler av byen Amatrice ble lagt i grus. Foto: Carl Court/Getty Images

Nesten tre hundre mennesker er døde. Nærmere tre tusen står uten sted å bo. Når redningsarbeiderne har dratt hjem, gjenstår enorme utfordringer for å gi innbyggerne i det jordskjelvrammede området i hjertet av Italia et anstendig liv. Gjenoppbyggingen blir en kamp mot korrupsjonen og kriminaliteten som har infiltrert arbeidet etter tidligere ulykker, men den gir også statsminister Matteo Renzi muligheten til å tenke stort.

 

«Casa Italia» heter Renzis raske svar. (Som nordmann er det vanskelig å unngå at oversettelsen glir mot det jaglandske norske hus, med håp om at metaforen trives bedre her i sør.) Renzis italienske hus er – blant mye annet – en stor plan for gjenoppbygging og sikring. Den lanseres i samholdets ånd, men med en klar brodd til tidligere statsminister Silvio Berlusconis måte å håndtere naturkatastrofer på. Etter jordskjelvet i Aquila i 2009 ble innbyggerne lovet flotte midlertidige leiligheter mens sentrum av den vakre byen Abruzzo ble restaurert. Den nye, dårlig konstruerte drabantbyen i Aquilas utkant var lukrativ for utbyggerne Berlusconi skaffet til veie, men for altfor mange av innbyggerne ble den midlertidige løsningen både stusselig og permanent. Gjenoppbyggingen pågår fortsatt.

Annonse