Annonse
00:00 - 09. september 2016

De ekstreme normaliseres

Jo mer vanlige partier ligner de høyreradikale, jo lettere blir det å stemme på de mest ekstreme, advarer ekstremismeforsker Cas Mudde.

Ekstremisme: Den nederlandske statsviteren Cas Mudde regnes av mange som den ledende forskeren på ytre høyre og populisme i Europa. Foto: Ivar Kvaal
Annonse

Med 20,8 prosent av stemmene ble det høyreradikale partiet Alternative für Deutschland (AfD) nest størst i delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern sist helg, større enn kansler Angela Merkels CDU. AfD har hatt vind i seilene etter at over én million flyktninger ankom Tyskland i fjor, ferske estimater spår at det samlet vil komme 300 000 i år også. At bare en fjerdedel av AfDs velgere sier til meningsmålere at de faktisk støtter partiets ideologiske program, beroliger ikke den ledende ekstremismeforskeren Cas Mudde:

– Det er ikke noe nytt at folk vil protestere, at det fins misnøye med tingenes tilstand. Det nye er at denne holdningen nå fører til at folk faktisk stemmer på et høyreekstremt parti. Før hadde mange flere en slags innebygd sperre mot å gjøre noe sånt.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse