00:00 - 09. september 2016

De ekstreme normaliseres

Jo mer vanlige partier ligner de høyreradikale, jo lettere blir det å stemme på de mest ekstreme, advarer ekstremismeforsker Cas Mudde.

Ekstremisme: Den nederlandske statsviteren Cas Mudde regnes av mange som den ledende forskeren på ytre høyre og populisme i Europa. Foto: Ivar Kvaal

Med 20,8 prosent av stemmene ble det høyreradikale partiet Alternative für Deutschland (AfD) nest størst i delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern sist helg, større enn kansler Angela Merkels CDU. AfD har hatt vind i seilene etter at over én million flyktninger ankom Tyskland i fjor, ferske estimater spår at det samlet vil komme 300 000 i år også. At bare en fjerdedel av AfDs velgere sier til meningsmålere at de faktisk støtter partiets ideologiske program, beroliger ikke den ledende ekstremismeforskeren Cas Mudde:

– Det er ikke noe nytt at folk vil protestere, at det fins misnøye med tingenes tilstand. Det nye er at denne holdningen nå fører til at folk faktisk stemmer på et høyreekstremt parti. Før hadde mange flere en slags innebygd sperre mot å gjøre noe sånt.

Annonse