Annonse
00:00 - 16. september 2016

Bonde: Mediekrise og politikk

Politikere håndterer bare problemene pressgrupper tvinger på dem. Derfor diskuterer de ikke aviskrisen og demokratiet, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Jeg har vært på enda en konferanse der arrangørene lurte på hvorfor det ikke kom noen journalister. Temaet var kontroversielt, nyhetene lå oppe i dagen og foredragene var lærerike, men alt ble forble innenfor konferansesalens fire vegger. Redaksjonene er så dårlig bemannet at det er slutt på praksisen med at en journalist stikker innom en konferanse for å lære, eller å se om han eller hun kan finne noe å skrive om.

Og verre skal det bli. Denne uken konkretiserte og offentliggjorde både Polarisgruppen (Adresseavisen og flere andre aviser i Midt- og Nord-Norge) og Aftenposten nye omfattende nedbemanningsplaner. Annonseinntektene faller så fort at alle papiraviser må kutte kostnader. Det hjelper ikke at flere aviser etter hvert begynner å tjene litt penger på nettaviser – inntektene derfra er foreløpig i en helt annen, og mindre størrelsesorden enn papiravisene har vært vant til.

Avisbransjen er ikke så stor at krisen slår ut i sterkt økende ledighet nasjonalt – mange journalister og redaktører går dessuten rett over til den raskt voksende kommunikasjonsbransjen. Det er mange det er mer synd på enn dem, og det er ingen grunn til at næringspolitikerne bør være spesielt bekymret for det som skjer i avisene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse