Annonse
00:00 - 30. september 2016

Bonde: Carl I. og Frp

Carl I. Hagen bygget Frp ved stadig å skifte standpunkt og alltid være i mediene. Ikke rart at han støtter Donald Trump, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Et tilbakevendende tema i historieskrivingen er vurderingen av personlighetenes betydning. Er det enkeltmennesker som skaper historien, eller er det de økonomiske, sosiale og historiske drivkreftene som betyr mest? Den nye boken om Fremskrittspartiets historie gir et godt grunnlag for å spekulere i at Carl I. Hagen har vært vel så viktig som drivkreftene.

Det spesielle med partiet Hagen bygget opp, er at det er blitt mer sammensatt enn tilsvarende partier i andre land – noe som antageligvis skyldes Hagens personlighet, og hans to motstridende motivasjoner: På den ene siden hans ønske om alltid å søke selvbekreftelse i offentligheten, og på den andre siden hans sterke ønske om å bli godtatt i det gode selskap.

Det er her parallellen til den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump er så interessant. Den tidligere Frp-eieren er blant de få i Norge som ønsker at Trump skal vinne valget. I NRKs politisk kvarter tirsdag morgen begrunnet Hagen dette blant annet med at han kjente seg igjen i Trump. De to er, ifølge ham, som gutten i eventyret om Keiserens nye klær: Dem som tør å snakke alle autoriteter midt i mot.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse