Annonse
20:00 - 01. september 2016

Aslak Bonde om Forsvaret

Oppsiktsvekkende dokument­lekkasjer underminerer langtidsplanen for Forsvaret allerede før den er vedtatt, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Regjeringen har minst én utro tjener plassert ganske nær forsvarsministeren. Det er den mest sannsynlige forklaringen på at flere avisredaksjoner har fått tilgang til en mengde hemmelige dokumenter om arbeidet med den nye Langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP). Lekkasjene har dukket opp i Dagens Næringsliv og Klassekampen i forbindelse med viktige budsjettmøter i regjeringen og i forkant av Høyres og Frps landsmøte. Hensikten har åpenbart vært å påvirke beslutningsprosessen internt i regjeringen og i regjeringspartiene.

 

Pressen brisker seg ganske ofte med tilgang på hemmeligstemplede og fortrolige dokumenter, men forsvarslekkasjene er av en annen karakter. De er mye mer omfattende, de kommer høyst sannsynlig ikke fra en politiker, og aller mest spesielt: Noen av de hemmelige dokumentene er sendt som e-post til utvalgte politikere i Høyre. VG skrev for to uker siden at regjeringen har fått både PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet til å etterforske e-postene, men avsenderen har vært så profesjonell at han eller hun ikke har latt seg oppspore.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse