Annonse
00:01 - 23. september 2016

Aslak Bonde om EØS og arbeidsinnvandring

Motstanden mot EØS øker både på høyre- og venstresiden. En viktig årsak er arbeidsinnvandringen fra EU-land, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Denne uken utga et av landets trausteste og viktigste utvalg en ny offentlig utredning – om «lønnsdannelsen i lys av nye økonomiske utviklingstrekk». En av konklusjonene var at arbeidsinnvandring fra EU-land kan være mer truende for norsk økonomi enn flyktningtil- strømningen. Årsaken er at de fleste arbeidsinnvandrerne lar være å melde seg inn i en fagforening og at de ikke slutter opp om systemet med kollektiv lønnsdannelse. Flyktninger, derimot, organiserer seg i mye større grad når de omsider får jobb.

 

I utgangspunktet er det vanskelig å forstå at fallende interesse for fagforeninger kan true norsk økonomi som sådan, men resonnementet er som følger: Økonomistyringen i den norske modellen skjer i tre kanaler: Politikerne styrer ved å bestemme skatte- og utgiftsnivå på statsbudsjettet, Norges Bank styrer ved å sette renten (det påvirker også kronekursen), og partene i arbeidslivet styrer ved å bli enige om lønnsoppgjør som er såpass nøkterne at bedriftene ikke taper konkurransen mot utenlandske rivaler.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse