13:23 - 12. august 2016

Zumas valgnederlag

ANCs allmakt er over. Sør-Afrikas lokalvalg var en øvelse i demokratisk modenhet.

Voldtektsprotest: Fire unge kvinner demonstrerte mot det høye antallet voldtekter i Sør-Afrika da president Jacob Zuma sist helg skulle kommentere resultatet i lokalvalget. Han er selv anklaget, men ikke dømt, for voldtekt. Foto: Mabuti Kali/Sowetan/Gallo Images/Getty Images

Noe helt nytt skjer nå i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria og million­byen Johannesburg like ved: De største partiene forhandler om maktposisjoner. I lokalvalget onsdag i forrige uke fikk regjeringspartiet ANC «bare» 46 prosent av stemmene i Gauteng-provinsen, der disse to byene ligger. I Johannesburg fikk de to største opposisjonspartiene samlet større oppslutning enn ANC. I Tshwane-­regionen, som Pretoria hører til, ble Den demokratiske alliansen (DA) i tillegg største parti.

På nasjonalt nivå beholder riktignok ANC dominansen, med 54 prosent oppslutning. Men det er rundt åtte prosent­poeng lavere enn ved begge de to siste valgene, i 2014 og 2011. Så dramatisk er tilbakegangen for den tidligere frigjøringsbevegelsen at president Jacob Zumas posisjon for alvor står på spill. En kommentator i avisen Business Day mener det nå er på tide å håndtere elefanten i rommet: «Det er åpenbart at Zuma er blitt en stor belastning», skriver Onkgopotse Tabane.

 

Annonse