Annonse
00:00 - 26. august 2016

Ytringsfrihet v Facebook

I 1972 dokumenterte Nick Ut krigen i Vietnam. For bildet «The Terror of War» fikk han Pulitzer-prisen. Nå sensurerer Facebook fotografiet.

Krig: Kim Phuc, i midten, løper med sør-vietnamesiske soldater i bakgrunnen, etter et sør-vietnamesisk fly ved uhell slapp napalm på sivile og sine egne soldater, 8. juni 1972. Foto: Nick Ut/AP/NTB Scanpix
Annonse

Protestdeling av et fotografi har den seneste uken manifestert seg på tusenvis av Facebook-vegger landet rundt. Bildet som deles viser Kim Phuc, en ung jente som løper naken og gråtende fra et napalmangrep på Trang Bang utenfor Saigon under Vietnamkrigen i 1972. Phuc hadde revet av seg de brennende klærne. Forfatter Tom Egeland publiserte bildet sammen med flere andre ikoniske krigsfotografier forrige helg, for å starte en diskusjon rundt pressefotografiets påvirkning av historien – i lys av bildet av den syriske gutten Omran Daqneesh, sjokkskadet etter et bombeangrep i Aleppo. Bildet gikk viralt, men Egeland fikk likevel innlegget med bildet fra Vietnam slettet av Facebook. Nettstedet forklarte sensureringen med sine regler mot publisering av nakenhet. Dette har altså tusenvis av enkeltpersoner samt flere norske medier reagert på ved å poste bildet på sine vegger. Situasjonen viser på ny faren ved å legge ytringsfrihetens grunnverdier i hendene på algoritmer og enkeltaktører.

 

Les også Martin Gedde-Dahls kommentar om saken.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse