Annonse

Annonse

00:00 - 26. august 2016

Tyrkias forhandlingskort

Ankara truer med å åpne slusene mot Europa igjen. Er det bare et taktisk spill?

På flukt: Syriske Kevser el-Hac og mannen Abdo al-Hambdo har flyktet til den tyrkiske grensebyen Hatay. Tyrkiske myndigheter føler ikke at de har fått noen anerkjennelse for for kjempeinnsatsen landet har gjort under flyktningkrisen. Foto: Cem Genco/Anadolu Agency/Getty Images

Flere tyrkiske toppolitikere har kommet med skarpe anklager mot EU de siste ukene, hvor unionen beskyldes for ikke å holde løftene den ga i flyktningavtalen i mars. Statsminister Binaly Yildirim har ifølge The Times sagt at «EU har bare tatt imot 1000 syrere, mens de skulle ha tatt 100 000. Tre milliarder euro ble lovet oss, men vi har ikke hørt noe mer om det. Og vi har heller ikke hørt noe mer om visumfri innreise».

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu har kommet med uttalelser som tyder på at han oppfatter oktober som deadline for at tyrkere skal få reise til EU uten visum. Hvis det ikke skjer, vil Tyrkia slutte å være portvokter for flyktningene og kansellere flyktningavtalen.

 

Morgenbladet har vært i kontakt med talspersoner for EU-kommisjonen i Brussel for å få deres versjon av tingenes tilstand, og her avvises Ankaras påstander på alle punkter: EU har siden mars tatt imot flere syrere fra Tyrkia enn antallet syrere som er returnert fra Hellas, og følgelig holdt avtalen. Over to tredeler av de tre milliarder euroene som ble lovet for 2016–2017, er allerede «mobilisert». Det vil si at de er på vei ut i ulike hjelpeprosjekter i takt med at de settes i gang. Og når det gjelder visumsaken, sier EU-kommisjonen at det ikke finnes noen annen deadline enn at Tyrkia skal oppfylle de 72 kravene som ble stilt som betingelse.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse