00:00 - 26. august 2016

Studieavgift – en universalløsning?

Kan studieavgifter være resepten mot dårlig undervisning? Det mener blant andre Civita-rådgiverne Lars Gauden-Kolbeinstveit og Mats Kirkebirkeland. Om studentene må betale for kursene de tar, vil de ansvarliggjøres for egne studievalg, lyder argumentet. Også OECD har anbefalt Norge å vurdere skolepenger «for å stimulere til høyere kvalitet i utdanningen og raskere studiegjennomføring».

John McNicol, universitetslektor i historie, mener, med utgangspunkt i sine egne erfaringer fra klasserommet, at en mer «symbolsk» studieavgift kan være en idé – 100 kroner per studiepoeng for eksempel. Forslaget hans har mer prosaiske årsaker: McNicol forklarer at deler av frafallstallene på historie ved Universitetet i Oslo skyldes folk som melder seg opp, men aldri møter. Lærestedene må likevel håndtere studentrettigheter og iverksette frafallstiltak.

– På første- og andreåret bruker jeg mye tid på å følge opp studenter som ikke yter noen innsats, fremfor å veilede og hjelpe dem som virkelig ønsker å strekke seg. Og det er feil!

Uansett hva slags forslag om studieavgift som eventuelt blir til faktisk politikk: Norsk studentorganisasjon kommer til å stille seg på bakbena.

«Jeg har gått i tog mot innføring av skolepenger før, og gjør det på dagen igjen», sa Marianne Andenæs til Dagsavisen, som nyvalgt leder i april.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse