09:33 - 05. august 2016

Slum og strand, hand i hand

Samba må med når Brasil lager åpningsseremoni i OL. Men fortsatt er ikke historikerne enige om hva som skjedde da samba ble kjernen i Brasils nasjonalmytologi. 

«Vår musikk»: Men hvem er «vi»? Sambaorkesteret Oito Batutas var enormt populære da sambaen ble gjort til Brasils fremste nasjonale symbol. Nummer to fra venstre er Donga, som lisensierte den aller første sambalåten i 1917. Ytterst til høyre er Pixinguinha, musikalsk leder i Oito Batutas.

I årevis var fortellingen slik: Sammen med afrobrasilianske uttrykk som religionen candomblé og kampsportdansen capoeira var samba i de første tiårene av 1900-tallet forbudt. Den ble fremført med tamburin og gitar i de fattigste strøkene i Rio de Janeiro, i de nye bydelene som var i ferd med å få navnet «favelaer», av svarte borgere nederst på den sosiale rangstigen. De ble forfulgt av politiet, som ødela instrumentene og puttet musikerne i fengsel. Den svarte kulturen skulle holdes i sjakk. Så, etter noen revolusjonerende år, var samba på starten av 1930-tallet blitt det aller fremste symbolet på Brasil og brasilianskhet. Den nyss undertrykte sangen og dansen var nå en offisiell representasjon av kulturmangfoldet og «raseblandingen» som landet og dets innbyggere var stolte av.  

Hvordan kunne dette endre seg så raskt?  

Ikke så lett å svare på dét, og etter hvert begynte historikerne å stille spørsmål ved fremstillingen. Et av de siste tilskuddene er den amerikanske musikkviteren Marc Hertzmans bok Making Samba (2013).

Annonse