Annonse
00:00 - 26. august 2016

Marit Slotnæs om barn og sjel

Ingenting tvinger foreldrene mer effektivt inn i folden enn et barn, skriver Marit Slotnæs.

Annonse

Hva er et menneske? Hva er et godt og verdig liv? Og hvordan skal vi forholde oss til døden? De store eksistensielle spørsmålene aktiveres hver gang vi opplever fødsel og død i våre nære omgivelser, altså med jevne mellomrom for de fleste. Når de også blir temaer for bokutgivelser, tidsskrifter og populærkultur, så er det et tegn i tiden. Etter at hjerneforskning og biologi i flere år har dominert boklistene, vitner flere av høstens utgivelser om en ny interesse for humanistiske perspektiver og kulturhistorie. Menneskesynet er i endring, sies det. Reproduksjonen frikobles seksualiteten og den gamle «sjelen» er – muligens – gått ut på dato.

I boken Vi lager barn. Reproduksjon gjennom 500 år trekker Eivor Andersen Oftestad en linje fra barneavl for «Gudsriket» i jordbrukssamfunnet, til barneproduksjon for fellesskapet i industrisamfunnet, til barnedesign i den postindustrielle velferdsstaten. Fra avl til produksjon til design, altså.

Hva er et barn – i vår tid? Det var spørsmålet under lanseringsdebatten for Oftestads bok denne uken. Sporet jeg kom inn på da jeg satte meg ned for å tenke over spørsmålet handlet om tid. Hva er «vår tid»?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse