20:00 - 01. september 2016

Helene Uri: Ti fabelaktige formidlere

Hva er en god foreleser? Først og fremst tenkte vi kvalitet, skriver juryleder Helene Uri.

I juryen: Fra venstre: Therese Eia Lerøen, Erling Sandmo, Helene Uri, Sunniva Rose og Victor Norman. Foto: Ellen Lande Gossner

Hva husker jeg fra min egen studietid? Lange timer på lesesalen. Lærebøkene, kjøpt brukt med gamle understrekninger og tidligere studenters notater i margen. Maten på Frederikke. Puben. Den billige, altfor søte hvitvinen. Og jeg husker med glede noen glitrende forelesere. Jeg husker faglige poenger. Det som ble skrevet med kritt på tavlen. Transparentene. Stemningen i auditoriet. Knitringen av papir. Lukten av termoskaffe.

 

For de fleste av oss er det sånn at lærerne vi hadde på skolen, i nokså stor grad styrte livsvalgene våre. Hvis jeg hadde hatt en dårlig norsklærer på videregående, hadde jeg levd et annet liv. Jeg hadde bodd et annet sted. Hatt andre barn. Ikke skrevet disse ordene. Når man er på universitets- og høyskolenivå, har man tatt noen valg. Likevel betyr foreleserne enormt mye.

Annonse