Annonse
00:00 - 19. august 2016

Franske verdier

Nicolas Sarkozy vil bli president igjen. En oppgradert oppskrift for å lokke til seg velgerne på ytterste høyre fløy skal sørge for seier.

Nasjonal identitet: Tidligere president Nicolas Sarkozy vil stille til valg igjen, og vender tilbake til grunntemaer som sikkerhet, handlekraft, og ikke minst nasjonal identitet. Fotoillustrasjon: Morgenbladet/Kildefoto: Christophe Morin/IP3/Getty Images
Annonse

Kritikerne mener det er et høyreekstremt blad, men det er å trekke det for langt. La oss nøye oss med å konstatere at det franske ukemagasinet Valeurs actuelles, «Aktuelle verdier», er en av Europas mest interessante utgivelser for dem som vil observere den selvsikre reaksjonære bølgen som skyller over kontinentet. I blant er det både aktuelt og populært å være mot det man gjerne forbinder med moderniteten, og den som abonnerer på Valeurs actuelles er ikke redd for å endre på rettsstatens prinsipper, for eksempel, «hvis det kan føre til at islamister får færre rettigheter». (93 prosent var enige i en slik avveining i en fersk nettavstemning).

Magasinet definerer seg som et blad som er «politisk ukorrekt» og mot «Paris-eliten», som seg hør og bør. I spaltene er de mot en hel del andre folk også: I fjor ble redaktøren bøtelagt for å ha trykket en sak der rom-folk ble betegnet som «en pest», som mennesker som «oversvømmer» Frankrike, i tillegg til at de tar livet av landet slik «en overdose» gjør det.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse