Annonse
00:00 - 26. august 2016

Det dunker i fysikkens rør

Er vi kommet et skritt nærmere å forstå hva mørk materie er?

Universets gåter: Mørk materie og mørk energi utgjør mer enn 95 prosent av energien i universet, men vi vet ikke hva de er. Foto: Illustris Collaboration
Annonse

«Forskere kan ha funnet en femte naturkraft», utbasunerte medier verden over i midten av august. Hvis det er sant er det en fantastisk oppdagelse, med ringvirkninger langt ut over klisjeen «lærebøkene må skrives om». Men kan det stemme? Enn så lenge er nyheten ustabil som et korthus, men spennende. For snart må vel fysikkens verste verkebyll sprekke?

 

Tenk deg at det dunker og suser i rørene hjemme i huset ditt. Irriterende og bekymrende, for det kan jo være en vannlekkasje. Du leter etter en årsak, men finner ingenting. Rørlegger etter rørlegger leter, men finner heller ingenting. Alle hører imidlertid dunkingen, så etter hvert begynner de frustrerte rørleggerne å komme med teorier. Ekko fra nabohuset? En hakkespett i veggen? Poltergeister? Ingen av forslagene gir mening – men noe må det jo være som lager lyden. Hadde dere enda bare funnet en liten lekkasje, en sprekk eller noe annet å gå etter…

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse