20:00 - 01. september 2016

«De blir rådville når de står overfor situasjoner uten et klart ja/nei-svar.»

Når Anne Kveim Lie lar medisinstudenter møte rusmisbrukere, er det for å lære dem noe minst like viktig som biomedisin: å lytte.

Levd liv: «De som henger ved elva» er i Oslo synonym for rusmisbrukere. For Anne Kveim Lie er det uvurderlig at tidligere rusavhengighet deler sine erfaringer, både fra elva og fra møtene med helsevesenet, med studentene. Slik lærer de at medisin ikke bare er biologi.

Har du noen gang kommet inn på et legekontor, pjusk og sårbar, og opplevd at legen ikke én gang gjennom konsultasjonen i det hele tatt ser deg i øynene? Følelsen av å være en samling biologiske signaler i huddrakt kan trenge seg på under legens – manglende – blikk.

Anne Kveim Lie er ansvarlig for undervisningen i samfunnsmedisin på Universitetet i Oslo. Hun brenner for ikke bare å gjøre folk til leger, men også leger til folk.

– Studentene er utrolig opptatt av å bli det de forstår som gode leger. Det er å behandle de livstruende sykdommene. Da snakker vi ren biomedisin: Hvordan oppdage et infarkt, de er livredde for å ikke finne en kreft. De blir veldig fokusert på teknikk, sier Lie.

Annonse